sábado, 2 de enero de 2010

Le ruego hable en español

Vota
Resultat:
0 vots
Política
Redacció BCN | Actualitzat el 05/10/2007 a les 08:02h
«Le ruego que se exprese usted en español»
La magistrada Ana Ingelmo, presidenta de la sala que jutja el crim del jove berguedà Joan Isanta, va obligar ahir David Permanyer, un dels testimonis, a declarar en castellà perquè alguns dels acusats van dir que no entenien el català.
Tot i les protestes dels advocats de l'acusació particular, la jutgessa va sentenciar que el dret dels acusats a entendre la declaracio era superior al de l'elecció de llengua per part dels testimonis. "Por favor -va dir Ingelmo-, le ruego que se exprese usted en español porque los acusados no entienden el catalán".

La decisió ha estat contestada des de diversos àmbits, inclosa la consellera de Justícia, Montserrat Tura, perquè es considera que vulnera lleis vigents. A la sessió d0'avui divendres, hi haurà intèrprets.

Alfons López Tena, membre del Consejo General del Poder Judicial, ha declarat que Ingelmo hauria vulnerat la Llei Orgànica del Poder Judicial, l'Estatut de Catalunya, la Llei de Normalització Lingüística i la Carta Europea de les Llengúes, d'entrada. Segons López Tena, la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hauria de querellar-se immediatament contra Ingelmo per aquesta sèrie d'infraccions.

La consellera Tura va anunciar que trametrà una queixa a la presidenta del TSJC, Maria Eugènia Alegret per evitar que es repeteixin casos com aquest. Un portaveu de l'associació Juristes per la Llengua ha acusat Ingelmo de "violemntar la llei", i va rebutjar l'argument que els acusats no entenien el català.

La situació no té res d'extraordinari perquè passa molt sovint als jutjats del nostre país, sense que transcendeixi. La majoria de les vegades queda en res perquè les parts afectades s'estimen més callar i no plantar cara al jutge de torn, "no fos cas que ens agafés de cap d'esquila".

El que compta és el fons real de l'actitud d'Ingelmo: que els qui parlen català són una mena de tribu índia marginal i que el seu dret a l'ús de la llengua pròpia pot ser conculcat per qualsevol circumstància insignificant que surti al pas. La jutgessa va decidir pel seu compte que els testimonis "no tienen dificultades para expresarse en español".

L'ús del català seria, doncs, una inclinació "estranya" que conserven alguns recalcitrants als qui, en virtut d'interessos superiors, es pot fer parlar en una altra llengua. Actuacions com les d'Ingelmo demostrarien que en 30 anys no ha canviat gaire res en aquest Estat pel que fa a l'assumpció de la plurinacionalitat per part dels seus funcionaris.

5 comentarios:

  1. Aquest article qui l'ha publicat?

    ResponderEliminar
  2. A la redacció naciocatalà.cat.. Pere rei

    ResponderEliminar
  3. Els defensors del castellà sempre estan preparats per presentar batalla. No és estrany que la majoria de nosaltres anem pel món acovardits... Necessitam moltes vitamines lingüístiques catalanes...

    ResponderEliminar